Novi program stručnog osposobljavanja za polaganje stručnog ispita za revizore, odnosno proveravače bezbednosti saobraćaja (maj, 2023. godine)

Sedmi program stručnog osposobljavanja za proveravače biće organizovan u periodu od 8. do 13. maja, dok će osposobljavanje kandidata za revizore biti održano od 22. do 27. maja, 2023. godine.

*rok za prijavu najkasnije 30 dana pre početka obuke

Majsko izdanje publikacije CITA (medjunarodni comitet za inspekciju vozila) donosi prilog o novom projektu AMSS-CMV, sa video linkom u kom je prikazano testiranje našeg prototipa vozila RAW.

AMSS – CMV prvo ovlašćeno pravno lice za sprovođenje obuke REVIZORA I PROVERAVAČA bezbednosti saobraćaja

AMSS – CMV je postao prvo ovlašćeno lice (centar) ove vrste u Republici Srbiji, ovlašćen od strane Agencije za bezbednost saobraćaja. Na osnovu ove dozvole ovlašćeno pravno lice će se baviti sprovođenjem obuka za sticanje licence revizora/proveravača bezbendosti saobraćaja.

CMV RAW Za strastvene, od strastvenih

Ovo je prvi pravi domaći sportski automobil, srpski, uslovno rečeno, superautomobil. Namenjen je trkačkim stazama, postavljanju što bržih vremena po krugu i uživanju u vožnji na originalni trkački način, neiskvaren elektronikom i raznim asistencijama, otuda i ime „RAW“ (engl. sirovi). 

Učešće AMSS – CMV na IX Međunarodnom kongresu „ERA – GLONASS“ u Moskvi

Centar za motorna vozila AMSS učestvovao je na IX Međunarodnom kongresu „ERA – GLONASS: tehnologije za ljude, poslovanje, državu“, koji je održan 19.11.2019. godine u Moskvi, Ruska Federacija. Kongres je održan deveti put i predstavlja jednu od najvećih platformi za diskusiju u Rusiji za razmenu iskustava, pronalaženje rešenja i konsolidaciju napora za unapređenje bezbednosti saobraćaja, stvaranje inteligentnih transportnih sistema…

Poseta Ministra za Inovacije i Tehnološki Razvoj

Dana 20. Septembra u zvaničnoj poseti AMSS-CMV boravio je Ministar u Vladi Republike Srbije Dr Nenad Popović sa saradnicima Dušanom Žarkovićem i Dr Isidorom Ljumović. Ovom prilikom predstavljen je tehnološki nivo AMSS-CMV. Naričitu pažnju smo posvetili predstavljanju Istraživačko-razvojnog centra i najnovijim tehnologijama kojima smo ovladali. Ministar je izrazio zadovoljstvo prikazanim i ukazao nam na mogućnosti daljih koraka na razvoju i plasmanu naše originalne tehnologije.

Realizovana radionica na temu „Izazovi u radu transportnih preduzeća i nove mogućnosti teorijskih i praktičnih obuka“

U okviru Sajma saobraćaja „TRAFFIC SOLUTIONS EXPO 2018“, koji se u periodu od 16-18. oktobra održavao u prostorijama Novosadskog Sajma, organizovana je radionica na temu „Izazovi u radu transportnih preduzeća i nove mogućnosti teorijskih i praktičnih obuka“ u organizaciji AMSS – Centra za motorna vozila. Radionici su prisustvovali predstavnici transportnih preduzeća, predstavnici srednjih i visokih škola iz oblasti saobraćaja, kao i predstavnici Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. 

AMSS – CMV prezentovao Strategiju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Kikinde

Zvaničnici Centra za motorna vozila AMSS prezentovali su danas članovima lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja Strategiju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Kikinde. Izrada tog strateškog dokumenta je na javnoj nabavci poverena poverena Centru za motorna vozila AMSS.

Specijalizovano vozilo za snimanje puteva u Bogatiću

Specijalizovano vozilo za snimanje puteva i prikupljanje podataka na terenu danas je posetilo opštinu Bogatić. Vozilo poseduje četiri kamere visoke rezolucije, tri su smeštene napred jedna pozadi, a sve zajedno skupljaju snimke koji se kasnije obrađuju. Prilikom obrade gleda se oko pedeset parametara za ocenjivanje, kao što su opasnosti od objekata pored puta, stanje kolovoza, kvalitet horizontalne i vertikalne signalizacije, prisustvo pešaka i biciklista. Posle prve obrade podaci se ubacuju u softver i dobija se ocena puteva.

AMSS – CMV učestvovao na Konferenciji „Ten-T Days 2018“ u Ljubljani

Konferencija Transevropski transportni dani (TEN-T Days 2018) održana je od 24. do 27. aprila 2018. god. u Ljubljani. Ova konferencija predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u Evropi u oblasti transportnog povezivanja. Događaj je organizovan od strane Evropske komisije, a okupio je ministre, članove Evropskog parlamenta, ključne zainteresovane strane i kompanije u transportnom sektoru u Evropi kako bi se razvila diskusija o tome kako doprineti pametnoj, održivoj i sigurnoj mobilnosti, oslanjajući se na transevropsku transportnu mrežu i ulaganja u saobraćajno povezivanje. 

Učešće IRC CMV na 26. godišnjoj Konferenciji IRTAD – ITF u Parizu, 4 – 6. april 2018. godine

Imajući u vidu sve veću kompleksnost problema koji se nameću u oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i ulogu i značaj kvalitetih podataka u rešavanju pomenutih problema, IRC CMV je imao priliku da učestvuje na 26. zasedanju najvažnije svetske organizacije za baze podataka o saobraćajnim nezgodama. Na skupu su prestavljena dostignuća iz oblasti razvoja baza podataka od značaja za bezbednost saobraćaja, najnovije inicijative u vidu budućih politika u ovoj oblasti, realizovanih istraživanja, projekata itd.

Realizovan stručni skup o upravljanju bezbednošću drumskog saobraćaja na lokalu

NALED, Auto-moto savez Srbije u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u petak 19.01.2018. god. u Palati Srbija u Beogradu, realizovali su stručni skup pod nazivom Upravljanje bezbednošću drumskog saobraćaja na lokalu. U prisustvu više od 200 učesnika, na skupu su razmatrane teme u vezi novina koje su u pravnom sistemu Republike Srbije predviđene Nacrtom Zakona o putevima i Nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, sa posebnim akcentom na obavezama lokalnih samouprava i upravljača puteva u predloženim zakonskim rešenjima. Takođe, naglašen je dosadašnji rad i uspesi, ali i poteškoće sa kojima se lokalne samouprave suočavaju u svom radu na unapređenju bezbednosti saobraćaja. 

nis
nis2

Održan sastanak sa direktorima osnovnih škola u Nišu na temu bezbednosti dece u saobraćaju u sklopu izrade Strategije bezbednosti saobraćaja grada Niša za period 2017. – 2021. i akcionog plana za sprovođenje strategije
(Niš, 25.12.2017.god.)

U kontekstu izrade Strategije bezbednosti saobraćaja grada Niša predstavnici Centra za motorna vozila – AMSS posetili su Niš i u saradnji sa predstavnicima Gradske uprave grada Niša održali sastanak sa direktorima osnovnih škola na temu bezbednosti dece u saobraćaju, a u sklopu izrade neophodnih analiza kako bi dokument Strategije i akcioni plan obuhvatili odgovarajuće mere za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju. Sastanku su prisustvovali direktori škola: OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Vožd Karađorđe“, OŠ „Vojislav Ilić Mlađi, OŠ „Branko Miljković“, OŠ „Ćele kula“, OŠ „Stefan Nemanja“, OŠ, Njegoš“, OŠ „Karađorđe“, OŠ „Dositej Obradović“, OŠ „Dušan Radović“. Na sastanku je napravljen pregled konačnih pokazatelja bezbednosti dece u saobraćaju na teritoriji grada Niša i dat je naglasak na neophodnost rada u prevenciji stradanja dece u saobraćaju kako od 2020. godine u saobraćaju na putevima ne bi bilo poginule dece, što je jedan od ciljeva Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima.

naslovna

Practical Guide For Road Safety Auditors and Inspectors

CMV je tokom prethodnog perioda učestvovao u izradi Priručnika za revizore i proverivače bezbednosti saobraćaja na putevima, zajedno sa: GRSA e.V. – Association of Auditors and Experts for Safer Roads; SARSA – Serbian Association of Road Safety Auditors; SoRASR – Romanian Society of Road Safety Auditors; International Road Safety Centre; Centre for Road Safety. Projekat je podržan od strane PIARC-a.

Priručnik možete pogledati i skinuti OVDE:

slika1

Učešće Centra za motorna vozila AMSS na 16. stručnom skupu sa međunarodnim učešćem: „Unapređenje policijskih poslova bezbednosti saobraćaja” u Subotici, od 7. do 9 novembra 2017. god.

Učešće na skupu je uzeo i Centar za motorna vozila – AMSS, predstavivši projekat pod nazivom „Identifikacija obeležja bezbednosti saobraćaja koja će se koristiti prilikom ciljane kontrole saobraćaja od strane saobraćajne policije”. Projekat je razvijen od strane tima CMV IRC u saradnji sa GDI GISDATA d.o.o. i imao je kao primarni zadatak da izvrši definisanje i identifikaciju indikatora rada saobraćajne policije, zatim da utvrdi vezu između različitih skupova podataka na osnovu čega bi se omogućilo bolje usmeravanje aktivnosti saobraćajne policije i ocenjivanje kvaliteta njihovog rada.

Više o temi
Proba

Istraživačko razvojni centar (IRC) CMV-a na XII Međunarodnoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ na Tari, 2017. godine.

XII Međunarodna konferencija „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ održana je na Tari, u hotelu „Omorika“ u periodu 19. – 22. aprila. Jedan od ključnih ciljeva konferencije je unapređenje saradnje subjekata u oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i podsticanje lokalnih samouprava da svojim radom doprinesu bezbednosti saobraćaja na nacionalnom nivou.

Više o temi
ITF IRTAD_ Safer cities 3

Učešće na Konferenciji IRTAD – ITF u Parizu, 2017. godine.

Paralelno sa ovim aktivnostima, u istom periodu deo tima CMV, boravio je od 19. do 22. aprila i u Parizu na IRTAD – ITF skupu najvažnije svetske organizacije za baze podataka o saobraćajnim nezgodama i prateće analize…

Više o temi