LABORATORIJA ZA HOMOLOGACIONA ISPITIVANJA

velika-senka

Homologacija je vid sertifikacije proizvoda putem tipskog odobrenja proizvoda ako je on usaglašen sa relevantnim propisima. Homologacija vozila, delova za vozila, sklopova ili zasebnih tehničkih jedinica prema ECE pravilnicima Ujedinjenih Nacija obezbeđuje ispunjenost relevantnih zahteva vezanih za bezbednost i uticaj na okolinu. Cilj homologacije je povećanje opšte bezbednosti saobraćaja i smanjenje neželjenog uticaja na okolinu.

Proizvođači vozila, delova i opreme moraju da homologuju svoje proizvode za koje postoji pravilnik o homologaciji da bi ih legalno prodavali na tržištu. Na taj način se tržište štiti od neispitanih proizvoda ali i uklanjaju barijere u međunarodnoj trgovini, jer se homologacija dodeljena u jednoj zemlji priznaje u svim zemljama potpisnicama Sporazuma iz 1958[1].

Homologaciona ispitivanja mogu da vrše samo međunarodno priznate laboratorije. AMSS-CMV Laboratorija za homologaciona ispitivanja je osposobljena za ispitivanja prema sledećim pravilnicima:

-ECE Pravilnik R48 – Ugradnja svetlosne i svetlosno-signalne opreme

-ECE Pravilnik R55 – Vučni uređaji

-ECE Pravilnik R58 – Zadnja zaštita od podletanja

-ECE Pravilnik R73 – Bočna zaštita od podletanja

Naša Laboratorija za homologaciona ispitivanja je usaglašena sa standardima SRPS ISO/IEC 17020 i SRPS ISO/IEC 17025.

AMSS-CMV je trenutno u procesu notifikacije preko Agencije za bezbednost saobraćaja za Tehničku službu kategorije A, koja vrši homologaciona ispitivanja. Uskoro očekujemo notifikaciju u Ujedinjenim Nacijama i objavljivanje na zvaničnom spisku Tehničkih službi za homologaciju.

U međuvremenu možete nam se obratiti za više informacija.

 

Kontakt osoba: Vladan Škerović, Dr

Kontakt telefon: 065/987-1664 E-mail: email hidden; JavaScript is required

Kontakt osoba: Milan Došlić, dipl. inž.

Kontakt telefon: 065/987-1067

E-mail: email hidden; JavaScript is required

[1] Sporazum o usvajanju harmonizovanih tehničkih pravilnika Ujedinjenih Nacija za vozila sa točkovima, opremu i delove koji mogu biti ugrađeni i/ili korišćeni na vozilima sa točkovima i uslovima za uzajamno priznavanje dodeljenih homologacija na osnovu ovih pravilnika Ujedinjenih Nacija