AKTUELNO

senka11

XII Međunarodna konferencija

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI

XII Međunarodna konferencija „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ održana je na Tari, u hotelu „Omorika“ u periodu 19. – 22. aprila. Jedan od ključnih ciljeva konferencije je unapređenje saradnje subjekata u oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i podsticanje lokalnih samouprava da svojim radom doprinesu bezbednosti saobraćaja na nacionalnom nivou.

Organizatori Konferencije su Saobraćajni fakultet iz Beograda, Kriminalističko-policijska akademija iz Beograda, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i brojne institucije koje promovišu i unapređuju bezbednost saobraćaja u Srbiji i inostranstvu. Među njima je i Centar za motorna vozila  (CMV) Auto-moto saveza Srbije, ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije.

Na štandu CMV – Istraživačko razvojnog centra bili su predstavljeni projekti koje smo realizovali u proteklih godinu dana. Svaki projekat propraćen je informacionom brošurom, a za sva dodatna pitanja eksperti i saradnici CMV-a bili su na raspolaganju učesnicima.

Svi zainteresovani učesnici Konferencije imali su priliku da se upoznaju sa podacima koje nudimo kroz Portal BS sa bazom podataka za lokalne samouprave. Pored osnovnih podataka o saobraćajnim nezgodama i učesnicima saobraćajnih nezgoda, prikazan je katastar saobraćajnih znakova kao i fotografije i video snimci snimljenih deonica.

Pored Portala, na štandu je bio izložen Vienna uređaj putem koga je učesnicima omogućena provera i ispitivanje:

 • Motoričkih sposobnosti
 • Sposobnosti uvida u saobraćajnu situaciju
 • Izbegavanja rizika
 • Perifernog vida
 • Dimenzija ličnosti
 • Agresivnosti
 • Tolerancije na strah
 • Samokontrole
Vienna2
Vienna1
Proba
AMSS stand
Vienna

Istraživačko razvojni centar (IRC) CMV-a je izložio tri naučna rada na Konferenciji:

 1. Upravljanje bezbednošću saobraćaja zasnovano na podacima;
 2. Unapređenje upravljanja bezbednošću saobraćaja u zatvorenim sistemima;
 3. Model identifikacije opasnih mesta – potencijalnih „crnih tačaka“.

Brošure se mogu pogledati na sledećim linkovima:

Brošura – Portal BS sa bazom podataka za lokalne samouprave

Brošura – Strategije i akcioni planovi BS

Brošura – Bezbednost dece u zonama osnovnih škola

Brošura – Identifikacija i upravljanje opasnim mestima – „crnim tačkama“

Brošura – Implementacija ITS sistema za kontrolu poštovanja saobraćajnih propisa

Brošura – Bezbednost saobraćaja u transportnim kompanijama

Pogledajte deo atmosfere sa XII Međunarodne konferencije:

Konferencija u Parizu

IRTAD – ITF skup

Paralelno sa ovim aktivnostima, u istom periodu deo tima CMV, boravio je od 19. do 22. aprila i u Parizu na IRTAD – ITF skupu najvažnije svetske organizacije za baze podataka o saobraćajnim nezgodama i prateće analize, gde je takođe predstavljen portal Centra za motorna vozila za tri grada u Srbiji: Vrbas, Kraljevo i Loznicu. Jedan deo sastanka u Parizu bio je isključivo posvećen bezbednosti saobraćaja u gradovima i uspostavljanju baza podataka o bezbednosti saobraćaja za gradove. Tamo si bili predstavnici: Milana, Njujorka, Buenos Airesa, Rima, Pariza, Berlina, Astane itd. ITF je najreprezentativnija organizacija u oblasti saobraćaja,a sastanak je održan u veličanstvenoj zgradi OECD-a u Parizu

ITF IRTAD_ Safer cities 3
ITF IRTAD_ Safer cities
Konferencija Pariz