AMSS – CMV učestvovao na Konferenciji “Ten-T Days 2018” u Ljubljani

Konferencija Transevropski transportni dani (TEN-T Days 2018) održana je od 24. do 27. aprila 2018. god. u Ljubljani. Ova konferencija predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u Evropi u oblasti transportnog povezivanja. Događaj je organizovan od strane Evropske komisije, a okupio je ministre, članove Evropskog parlamenta, ključne zainteresovane strane i kompanije u transportnom sektoru u Evropi kako bi se razvila diskusija o tome kako doprineti pametnoj, održivoj i sigurnoj mobilnosti, oslanjajući se na transevropsku transportnu mrežu i ulaganja u saobraćajno povezivanje. 

Učešće IRC CMV na 26. godišnjoj Konferenciji IRTAD – ITF u Parizu, 4 – 6. april 2018. godine

Imajući u vidu sve veću kompleksnost problema koji se nameću u oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i ulogu i značaj kvalitetih podataka u rešavanju pomenutih problema, IRC CMV je imao priliku da učestvuje na 26. zasedanju najvažnije svetske organizacije za baze podataka o saobraćajnim nezgodama. Na skupu su prestavljena dostignuća iz oblasti razvoja baza podataka od značaja za bezbednost saobraćaja, najnovije inicijative u vidu budućih politika u ovoj oblasti, realizovanih istraživanja, projekata itd.

Realizovan stručni skup o upravljanju bezbednošću drumskog saobraćaja na lokalu

NALED, Auto-moto savez Srbije u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u petak 19.01.2018. god. u Palati Srbija u Beogradu, realizovali su stručni skup pod nazivom Upravljanje bezbednošću drumskog saobraćaja na lokalu. U prisustvu više od 200 učesnika, na skupu su razmatrane teme u vezi novina koje su u pravnom sistemu Republike Srbije predviđene Nacrtom Zakona o putevima i Nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, sa posebnim akcentom na obavezama lokalnih samouprava i upravljača puteva u predloženim zakonskim rešenjima. Takođe, naglašen je dosadašnji rad i uspesi, ali i poteškoće sa kojima se lokalne samouprave suočavaju u svom radu na unapređenju bezbednosti saobraćaja. 

nis
nis2

Održan sastanak sa direktorima osnovnih škola u Nišu na temu bezbednosti dece u saobraćaju u sklopu izrade Strategije bezbednosti saobraćaja grada Niša za period 2017. – 2021. i akcionog plana za sprovođenje strategije
(Niš, 25.12.2017.god.)

U kontekstu izrade Strategije bezbednosti saobraćaja grada Niša predstavnici Centra za motorna vozila – AMSS posetili su Niš i u saradnji sa predstavnicima Gradske uprave grada Niša održali sastanak sa direktorima osnovnih škola na temu bezbednosti dece u saobraćaju, a u sklopu izrade neophodnih analiza kako bi dokument Strategije i akcioni plan obuhvatili odgovarajuće mere za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju. Sastanku su prisustvovali direktori škola: OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Vožd Karađorđe“, OŠ „Vojislav Ilić Mlađi, OŠ „Branko Miljković“, OŠ „Ćele kula“, OŠ „Stefan Nemanja“, OŠ, Njegoš“, OŠ „Karađorđe“, OŠ „Dositej Obradović“, OŠ „Dušan Radović“. Na sastanku je napravljen pregled konačnih pokazatelja bezbednosti dece u saobraćaju na teritoriji grada Niša i dat je naglasak na neophodnost rada u prevenciji stradanja dece u saobraćaju kako od 2020. godine u saobraćaju na putevima ne bi bilo poginule dece, što je jedan od ciljeva Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima.

naslovna

Practical Guide For Road Safety Auditors and Inspectors

CMV je tokom prethodnog perioda učestvovao u izradi Priručnika za revizore i proverivače bezbednosti saobraćaja na putevima, zajedno sa: GRSA e.V. – Association of Auditors and Experts for Safer Roads; SARSA – Serbian Association of Road Safety Auditors; SoRASR – Romanian Society of Road Safety Auditors; International Road Safety Centre; Centre for Road Safety. Projekat je podržan od strane PIARC-a.

Priručnik možete pogledati i skinuti OVDE:

slika1

Učešće Centra za motorna vozila AMSS na 16. stručnom skupu sa međunarodnim učešćem: „Unapređenje policijskih poslova bezbednosti saobraćaja” u Subotici, od 7. do 9 novembra 2017. god.

Učešće na skupu je uzeo i Centar za motorna vozila – AMSS, predstavivši projekat pod nazivom „Identifikacija obeležja bezbednosti saobraćaja koja će se koristiti prilikom ciljane kontrole saobraćaja od strane saobraćajne policije”. Projekat je razvijen od strane tima CMV IRC u saradnji sa GDI GISDATA d.o.o. i imao je kao primarni zadatak da izvrši definisanje i identifikaciju indikatora rada saobraćajne policije, zatim da utvrdi vezu između različitih skupova podataka na osnovu čega bi se omogućilo bolje usmeravanje aktivnosti saobraćajne policije i ocenjivanje kvaliteta njihovog rada.

Više o temi

Proba

Istraživačko razvojni centar (IRC) CMV-a na XII Međunarodnoj konferenciji “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici” na Tari, 2017. godine.

XII Međunarodna konferencija „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ održana je na Tari, u hotelu „Omorika“ u periodu 19. – 22. aprila. Jedan od ključnih ciljeva konferencije je unapređenje saradnje subjekata u oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i podsticanje lokalnih samouprava da svojim radom doprinesu bezbednosti saobraćaja na nacionalnom nivou.

Više o temi

ITF IRTAD_ Safer cities 3

Učešće na Konferenciji IRTAD – ITF u Parizu, 2017. godine.

Paralelno sa ovim aktivnostima, u istom periodu deo tima CMV, boravio je od 19. do 22. aprila i u Parizu na IRTAD – ITF skupu najvažnije svetske organizacije za baze podataka o saobraćajnim nezgodama i prateće analize…

Više o temi