IMG-20191122-WA0007

Učešće AMSS – CMV na IX Međunarodnom kongresu „ERA – GLONASS“ u Moskvi

Centar za motorna vozila AMSS učestvovao je na IX Međunarodnom kongresu „ERA – GLONASS: tehnologije za ljude, poslovanje, državu“, koji je održan 19.11.2019. godine u Moskvi, Ruska Federacija.

Kongres je održan deveti put i predstavlja jednu od najvećih platformi za diskusiju u Rusiji za razmenu iskustava, pronalaženje rešenja i konsolidaciju napora za unapređenje bezbednosti saobraćaja, stvaranje inteligentnih transportnih sistema, razvoj informacionih i navigacionih tehnologija u cilju poboljšanja kvaliteta života ruskih državljana. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici državnih, javnih i komercijalnih struktura, partnera iz evropskih zemalja i zemalja članica Evro-azijske ekonomske unije.

Kongres je otvorio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, u Moskvi Deveti i tom prilikom istakao da je najvažniji cilj primene novih tehnologija – poboljšanje kvaliteta života običnog čoveka.

Teme Kongresa odnosile su se na ulogu i potencijal ERA-GLONASS tehnologija u stvaranju novog kvaliteta života građana, mogućnosti poslovanja i ostvarivanju strateških ciljeva države.

Na otvaranju ovogodišnjeg “Era – Glonass” kongresa, pored ministra Popovića, govorili su i Sergej Ivanov, specijalni izaslanik predsednika Ruske Federacije za zaštitu životne sredine, ekologiju i saobraćaj, Evgenij Ditrih, ministar saobraćaja Ruske Federacije, kao i Igor Levitin, savetnik predsednika Ruske Federacije i član Upravnog odbora kompanije “Glonas”.

U srpskoj delegaciji nalazili su se i predstavnici AMSS – Centra za motorna vozila koji su učestvovali u radnom delu Kongresa, gde je čelnicima ruskih regiona predstavljen savremeni softver za upravljanje bezbednošću u saobraćaju koji je razvijen u Srbiji.

Predstavnik AMSS – CMV, dr Dragoslav Kukić, predstavio je na Kongresu savremena rešenja za upravljanje bezbednošću saobraćaja, koja su razvijena od strane Istraživačko – razvojnog centra AMSS – CMV. U fokusu je bio koncept upravljanja bezbednošću putne mreže na osnovu podataka, kao i dobra praksa u pogledu implementacije savremenih rešenja poput Portala bezbednosti saobraćaja u gradovima i opštinama u Srbiji. Ovim je stvorena diskusija na temu primene sličnih alata u Ruskoj Federaciji, čime je ukazana pažnja pozitivnom iskustvu i primeru prakse Republike Srbije u oblasti bezbednosti saobraćaja.

IMG-20191122-WA0008
IMG-20191121-WA0012
IMG-20191122-WA0004